MUĞNİ’L-MUHTAC

HAC - UMRE

 

1. HACCIN ANLAMI VE FAZİLETİ

 

Hac kelimesi -Cevheri'nin belirttiğine göre- sözlükte "yönelme" anlamına gelmektedir. Halil [b. Ahmed] ise bunun anlamının "yüceltilen şahsa doğru çokça yönelmek" anlamına geldiğini söylemiştir.

 

El-Mecmu'da belirtildiğine göre haccın dini terminolojideki anlamı "-Birazdan açıklaması yapılacağı üzere- ibadet amacıyla Kabe'ye yönelmektir.

 

El-Kifaye' de şöyle denilmiştir: "Hac, -birazdan gelecek olan- fiilleri yapmayı kastetmektir" .

 

"Nafile namazlar" konusunda Kadı Hüseyin' den şu görüş nakledilmişti: "Hac, hem beden hem de malla yapılan bir ibadet olduğundan ibadetlerin en faziletlisidir."

 

Halimi şöyle demiştir: Hac, ibadetlerin hepsinin özelliklerini barındırmaktadır; hac yapan kişi [aynı zamanda] oruç tutmuş, namaz kılmış, itikat yapmış, zekat vermiş, Allah yolunda sınırda nöbet beklemiş ve gaza etmiş gibi olur.

 

Halimi daha sonra bu sözlerini açıklamıştır.

 

[Haccın -imandan sonra- en faziletli ibadet olduğunu gösteren delillerden biri de şudur:] Bizler daha babalarımızın sulbünde iken -ibadetlerin en faziletlisi olan imana davet edildiğimiz gibi- hacca da davet edildik.

 

[Kadı Hüseyin bu görüşte olmakla birlikte] daha önce geçtiği üzere bu meselede tercihe şayan olan görüş "namazın hacdan daha üstün bir ibadet olduğu"dur.

 

Hac, geçmiş şeriatlarda da bulunan bir ibadettir.

 

[*] - Rivayet edildiğine göre Hz. Adem (a.s.) hac yapınca Cibril ona şöyle demiştir: "Melekler senden yedi bin yıl önce bu evi tavaf ediyorlardı" .

 

Et-Ta'ciz adlı eserin yazarı şöyle demiştir: İlk hac yapan kişi Hz. Adem'dir. O Hindistan'dan yola Çıkıp kırk yıl yürüyerek hac yapmıştır.

 

Bütün peygamberlerin hac yaptığı da söylenmiştir. Ebu İshak şöyle demiştir:

Allah (c.c.), Hz. İbrahim'den (a.s.) sonra hangi peygamberi gönderdiyse o mutlaka Kabe'yi haccetmiştir.

 

Hac konusunda kitap yazan alimlerden biri ise "Hz. İbrahim'in hac çağrısına yalnızca bu ümmetin icabet ettiği" görüşünün doğru görüş olduğunu söylemiştir.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

2. HACCIN VE UMRENİN HÜKMÜ